Plenaire opening door Auke Hoekstra
De overstap van de verbrandingsmotor naar de elektromotor
De energietransitie: we gaan minder fossiele brandstof verbranden en meer duurzame energie gebruiken. Hierdoor hebben we minder grondstoffen nodig. Bovendien kunnen we die grondstoffen hergebruiken omdat we ze niet verbranden. Minder grondstoffen en minder afval betekent minder kosten en beter voor het milieu.
Als we minder kosten maken, dan is geld dus niet het probleem. En als je minder grondstoffen nodig hebt, dan is dat ook niet het probleem. Het grootste knelpunt is volgens Auke de beschikbaarheid van geschoolde mensen die deze revolutie letterlijk handen en voeten geven. Door huizen te isoleren. Door warmtepompen te installeren. Door zonnepanelen neer te leggen en windmolens neer te zetten. Door elektriciteitsleidingen in de grond te leggen.
Auke zal zijn toekomstperspectief schetsen en hoopt dat hij daarmee toehoorders inspireert om meer mensen voor te bereiden op een goedbetaalde en nuttige baan op het gebied van schone energie. Want dat heeft de wereld op dit moment echt nodig. Volgens Auke nog meer dan onderzoekers zoals hij!
Auke Hoekstra is onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij doet al ruim 15 jaar onderzoek naar elektrische mobiliteit en schreef er voor Rijkswaterstaat twee boeken over. Daarnaast is hij oprichter en leider van NEONresearch.nl dat zich richt op het doorrekenen van de overstap van fossiele naar duurzame energie en mobiliteit en heeft hij ook een adviesbedrijf of dit gebied. Hij is actief op twitter als @aukehoekstra.
Theatrale afsluiting “Van werkdruk naar werkgeluk”
Een serieuze boodschap, persoonlijk, energiek luchtig en inspirerend gebracht. Paulien Knol is mbo docent en deelt graag haar persoonlijke verhaal over de zoektocht naar een antwoord op de vraag
“HOE DAN?
Hoe blijf je werken met energie, plezier & bevlogenheid, in de complexe, altijd drukke context van het onderwijs?
Paulien heeft ruim 20 jaar ervaring in het onderwijs en kent als geen ander de pijnpunten met betrekking tot werk werkdruk en ongeluk . Met haar theatrale interactieve en persoonlijke stijl weet het publiek te raken en te pakken. Paulien prikkelt en daagt toehoorders uit om de verantwoording te pakken voor eigen geluk en dit in acties om te zetten.